Cases

& Insights

Fii cu ochii pe inflatie!

Ce masuri putem lua care ne pot apara de consecintele inflatiei?

Cu totii simtim inflatia, chiar daca unii dintre noi nu o numesc asa, dar consecintele economice ale inflatiei afecteaza direct sau indirect societatea in ansamblu, deoarece inflatia este un dezechilibru care influenteaza si afecteaza, in proportii diferite, toate economiile globale.

In acest articol, as dori sa examinez factorii cheie din spatele inflatiei, diferitele tipuri de inflatie, masurile care pot fi luate si cine beneficiaza de pe urma acesteia.

Inflatia, poate fi o preocupare majora deoarece face ca banii economisiti astazi sa fie mai putin valorosi maine. Inflatia erodeaza puterea de cumparare a consumatorului si poate chiar interfera cu capacitatea de a avea o companie profitabila in aceste vremuri de turbulente financiare, deoarece nicio companie, indiferent de marime, nu detine controlul asupra acesteia.

De exemplu: daca un investitor a castigat 6% din investitii in diferite pachete de actiuni, dar rata inflatiei a fost de 3.5%, investitorul a castigat doar 2.5% in termeni reali.

O "inflatie prin cerere", poate fi un lucru sanatos pentru orice economie intrucat aceasta reprezinta o cerere crescatoare a produselor si a serviciilor ceea ce confirma cresterea nivelului de trai a populatiei.

Problema apare in momentul in care preturile cresc, la toate bunurile si serviciile, fara o crestere corespunzatoare a cererii acestora. Acesta este dezechilibrul, pe care-l marcheaza inflatia. Elasticitatea ofertei, cresterea sau scaderea volumului fizic al bunurilor economice in raport cu variatia veniturilor sunt determinante pentru instalarea inflatiei.

Este evident ca daca cantitatea banilor creste si cantitatea bunurilor si a serviciilor nu creste corespunzator, valoarea banilor scade. Cu alte cuvinte, scade puterea de cumparare a banilor – cea ce putem cumpara acum cu o unitate monetara nu vom putea cumpara in viitor decat cu o cantitate mai mare de unitati monetare.

Cantitatea unitatilor monetare necesare = masa monetara / cantitatea bunurilor si a serviciilor

Cateva motive datorita carora se instaleaza inflatia, ar fi:

  • cresterea pretului petrolului, gazelor, electricitatii - genereaza scumpiri in lant
  • cresterea unor impozite
  • cresterea excesiva a creditului
  • scaderea de bunuri si servicii
  • dar, de departe cel mai mare catalizator al inflatiei este tiparirea de bani de catre state.

Pandemia de COVID-19 a prezentat conditiile ideale pentru a genera inflatie odata ce tarile din intreaga lume au Inceput sa injecteze trilioane de dolari in economiile lor. Multe tari, inclusiv SUA, au tiparit bani pentru a indeplini cerintele de stimulare pentru cetatenii sai.

Intr-o economie sanatoasa, totalul banilor existenti trebuie sa fie egal cu valoarea totalala a bunurilor si a serviciilor existente.

Asa cum am precizat anterior, in perioada de inflatie o companie poate sa fie profitabila dar in acelasi timp sa intre in insolventa.

De exemplu: Societatea X vinde o cantitate mare de marfa catre un client Y cu un termen de plata la 30 zile. Daca clientul Y este un client important (client care are un impact foarte mare in fluxul de numerar al societatii X) si poate i s-a acordat si un discount, astfel ca societatii X ii ramane un profit net de 5%. In timpul celor 30 zile, pana la scadenta facturii, inflatia a crescut cu 6%.

In acest context, Societatea X a pierdut din cauza inflatiei mai mult decat profitul net la care s-a asteptat.

Cel mai benefic, ar fi fost sa vanda doar cu plata imediata. Din pacate, economia nu functioneaza asa din mai multe motive (obiective sau subiective).

Deci, ce avem de facut? Iata cativa pasi simpli, dar care ar putea sa previna influenta inflatiei macar partial asupra societatilor:

In cazul in care inflatie este la nivel national, riscul valutar in cele mai multe cazuri reprezinta un factor important/determinant in impactul pe care-l are inflatia.

Principiul de baza este acela de a fi foarte atenti (atat cat depinde de noi) ca veniturile si cheltuielile si prin consecinta activele si datoriile sa fie in aceeasi moneda sau cel putin legata de aceeasi moneda. Prin eliminarea riscului valutar, putem supravietui inflatiei.

In cazul in care inflatia este globala, asa cum se preconizeaza in perioada imediat urmatoare, principiul de mai sus este necesar, dar nu si suficient. Suntem aparati de riscul valutar, dar nu de inflatia care nu este reprezentata de acest risc.

In aceste cazuri, pentru a ne proteja de efectele negative ale inflatiei:

  • trebuie sa ne aprovizionam cat mai repede cu materii prime
  • investitii pe piata financiara cu randament mai mare decat inflatia, deoarece in timp activele isi pastreaza mai bine valoarea decat creantele sau banii. De asemenea putem cauta investitii care ne asigura indexarea la inflatie.
  • investitii in aur, EFT-uri, etc…

Cine beneficiaza de pe urma inflatiei? Exista companii care pot beneficia de pe urma inflatie daca acestea pot percepe un pret mai mare pentru produsele pe care le vand ca urmare a cresterii cererii (inflatia cererii). De exemplu, daca economia este infloritoare iar cererea pentru imobile este mai mare decat oferta, dezvoltatorii imobiliari pot cere preturi mai mari pe metrul patrat construit (fenomen de "power pricing") ceea ce poate contribui la cresterea marjelor de profit. Daca marja de profit creste, inseamna ca preturile pe care companiile le percep pentru imobilele lor cresc mai repede decat costurile de productie. Cu toate acestea, companiile pot fi, de asemenea, afectate de inflatie, atunci cand costurile de productie incep sa creasca (efectul de boomerang).

Concluzie: Recomandarea mea este de a gasi o solutie individuala si viabila pentru fiecare companie, in functie de domeniul sau de activitate, tara in care aceasta functioneaza si mediul general in care opereaza. Neacordand o importanta deosebita acestui subiect, uneori poate fi…prea tarziu.

Programeaza-te la noi pentru consultanta financiara pentru binele viitorului companiei tale.

ro_RORO