Cases

& Insights

Adevarata crestere economica: intre speranta si deznadejde.

Institutul National de Statistica a publicat un comunicat de presa, in data de 17 mai a.c., in care a anuntat ca economia Romaniei a crescut cu 5.2%, in termeni reali, in primul trimestru al anului 2022 fata de trimestrul precedent.

Cei care traiesc in Romania, cei aproximativ 19M de locuitori, nu percep aceasta crestere prin cresterea nivelului lor de trai ba dimpotriva, ei simt cum de la o zi la alta preturile explodeaza si nivelul lor de trai scade.

Pe Wikipedia, crestere economica este definita astfel:

“Cresterea economica reprezinta variatia pozitiva a producerii de bunuri si de servicii intr-o economie pe o perioada determinata, in general indelungata. Indicatorul cel mai utilizat pentru a masura cresterea este produsul intern brut (PIB).

Masurarea cresterii economiei se realizeaza prin calcularea ratelor de crestere a PIB-urilor din tarile lumii in termeni de PIB (la valoarea de piata a tuturor bunurilor si serviciilor finale produse pe o perioada determinata pe plan intern, tinând seama de inflatie) sau a utilizarii acesteia (pe cheltuieli).”

Conform precizarilor metodologice, estimarea cresterii sa efectuat pe baza metodei/estimarii FLASH. Metoda in sine presupune renuntarea la acuratete bazandu-se pe un set incomplete de informatii pentru a economisi timp (publicarea la 40-45 de zile de la sfarsitul trimestrului de referinta).

In Romania s-a precizat ca s-au folosit “aceleasi metode europene”.

In calculul cresterii economice, nu am vazut ca s-a luat in calcul influenta inflatiei. Mai mult decat atat, pe site-ul Institutului National de Statistica se mentioneaza ca se folosesc preturile de piata, iar conform precizarilor metodologice se foloseste “gross value added at basic price” (valoarea adaugata bruta la pretul de baza) – similar. Conform Mediafax inflatia in primul trimestru al anului 2022 a fost de 4%.

Deci, chiar daca Produsul Intern Brut (PIB) a crescut (ca valoare) cu 5.2% (sa presupunem ca marja de eroare pentru estimarea FLASH nu este foarte mare), ajungem la concluzia ca pentru a stabili cresterea reala, trebuie sa eliminam inflatia.

Cu totii stim ca in ultima perioada tarile din intreaga lume, au inceput sa injecteze bani in economiile lor ceea ce a condus la o inflatie globala. Atunci cand se tiparesc bani, scade valoarea banilor si in consecinta se scumpesc bunurile si seviciile – generand inflatie. Inflatia reduce valoarea monedei in timp.

Cat de mult mi-as dori ca Guvernele si Institutiile statului sa comunice adevarul populatiei, oricat de sumbru ar fi acesta. Dar pentru ca Guvernele sa obtina noi imprumuturi si sa faca mai multe credite, prezinta un PIB umflat, astfel ca se mareste baza de raportare a deficitului bugetar. Deficitul bugetar a crescut in luna martie cu aproape 10 miliarde de lei, ajungand la 1,67% din PIB dupa primele trei luni ale anului,conform datelor publicate de Wall-Street.

Nimeni nu stie cu exactitate care a fost cresterea economica, dar bazandu-ne pe date furnizate estimez ca nu a fost mai mare decat aproximativ 1.2% comparativ cu trimestrul precedent.

ro_RORO